Infók a vattacukorral kapcsolatban
Tévhitek
A vattacukorral kapcsolatban szoktunk hallani olyan megjegyzéseket, melyek tévhitből adódnak, ezekre reagálva szeretnénk néhány dolgot mi is elmondani.
A vattacukor nem egészségtelenebb, mint sok más étkezési termék normál mértékű fogyasztás esetén.
A vattacukor kristálycukorból készül, ami egy kristályosított diszacharid, vagyis szénhidrát. Leegyszerűsítve a szénhidrátok fő szerepe, hogy energiát biztosítanak a szervezetünk számára. Segítik a fehérjék (be)építésre történő hasznosítását. A szénhidrátok fogyasztása az inzulinszintet gyorsan megemeli, ami segít a tápanyag felszívódásában egy - egy edzés, vagy fokozott fizikai terhelés után.
A vattacukornak nincs étvágycsökkentő hatása fő étkezések előtt fogyasztva.
A vattacukortól önmagában nem romolhat el a gyerekek foga, hisz rendszeresen fogat szoktak mosni.
Egy db vattacukor kb. 100 - 200kcal energiát tartalmaz, ez kb. megegyezik 1 - 2 dl üdítő energiatartalmával.
Az első vattacukor
Állítólag már a XVI. században fogyasztottak vattacukrot Olaszországban. A krónikák szerint az első vattacukorgyártó gépet William Morrison és John Wharton találták fel 1897 - ben. Ekkoriban ez az édesség csak a kiváltságosok csemegéje volt, de a későbbiekben egyre jobban elterjedt, s különlegessége, egyedi varázsa, a rendezvények egyik legkedveltebb csemegéjévé tette.
A vattacukor készítés nagy titka
A kristályos állagú cukrot a vattacukor készítő gép szórófejébe töltik, melyben a magas hőmérséklet hatására megolvad a kristálycukor. A szórófej nagy sebességgel forog, az oldalain lyukak vannak. A centrifugális erő hatására ezeken a nyílásokon keresztül kicsapódik a folyékony cukormassza, mely a külső, alacsonyabb hőmérsékleten visszaszilárdul, s vékony cukor szálacskák formájában hurkapálcára, vagy papírtölcsérre tekerve kész a vattacukor.
Kapcsolat:
Szamosfalvi Zsuzsanna
Tel.: +36 - 20/466-0958
E - mail: vattacukorextrahu@gmail.com